top of page
rosseland.jpg

JARLE ROSSELAND

Ekspresjonisme

Jarle Rosseland (1952) er født i Bergen og har utdannelse fra Silvermine Guild of Artists, Conneticut, USA. Gjennom studier i New York fikk han opplæring i grafiske teknikker utviklet av den britiske kunstneren Stanley William Hayter (1901-1988).

Rosselands mange arbeidsområder omfatter grafikk, maleri, design, skulptur og billedvev. Lino-snittene i ”Vinland-suiten” fra 1988 viser forenklede, stiliserte naturmotiver med elementer fra vikingtidens gullsmedkunst og treskurd.

Kunstnerens billedteppe ”Fra Oddi” er utført i 1990 etter egne kartonger i samarbeid med veveatelierer i Zagreb i Kroatia. Teppets motiv er Snorre Sturlasons fødested på Island og er hentet fra et lino-snitt i ”Snorre-suiten” fra samme år.

Rosseland har også illustrert Krigsskolens historie i en grafikkserie utgitt i forbindelse med skolens 250-års jubileum i 2000.

Hans akrylmalerier fra de senere år viser storslått vestlandsnatur gjengitt i klare, rene flater og brede, markerte penselstrøk med sterke fargekontraster og dekorative innslag i gull.


Kusntneren har holdt et stort antall utstillinger i gallerier og museer i Norge, Europa, USA og Asia. Han har også bidratt med illustrasjoner til internasjonale kongresser i Oslo.

Blant de mange offentlige institusjonene som har ervervet arbeider av Rosseland er Nasjonalgalleriet, Bergen Kunstmuseum, Norsk Kulturråd, Nordic Heritage Museum, Seattle, og The Chicago Athenaeum Museum, Chicago. Kunstneren er også representert i mange private samlinger i inn- og utland tilhørende bl.a. HM Dronning Sonja og tidligere president Bill Clinton

bottom of page